WordPress 2.8 - Baker

torsdag den 11 juni 2009 nio kommentarer

Den 10 juni släpptes en ny version av WordPress, namngiven efter ännu en jazzlegend. Loggar du in på din WordPress admingränssnitt (wp-admin) ser du en notis om att version 2.8 nu är tillgänglig.

Syntaxmarkering vid redigering av tillägg och teman

Det självklara valet för att redigera tillägg, teman och mallar har tidigare varit en riktig textredigerare. Men nu när syntaxmarkering finns direkt i WordPress egen redigerare slipper du lämna admingränssnittet för mindre ändringar.

Dra och släpp dina widgets

Vill du snabbt lägga till widgets i någon av dina sidopaneler är det nu lekande lätt. Alla dina sidopaneler finns representerade direkt för att snabbt kunna ta emot de widgets du drar till och släpper på dem. Det går även att spara dina konfigurerade widgets till ett senare tillfälle.

Anpassning av instrumentpanel, listningar och redigerare

I WordPress 2.7 fick vi bekanta oss med de nya anpassningsmöjligheterna i instrumentpanelen. Nu har utvecklarna tagit detta ett steg längre och implementerat samma flexibilitet även på listningar, inlägg- samt sidredigerare.

Snabbare användargränssnitt

Utvecklarna har optimerat admingränssnittets JavaScript för att göra arbetsflödet mer interaktivt för dig som administratör.

Widgets API

WordPress har lanserat Widgets API för att göra det smidigare och lättare att utveckla widgets för WordPress.

Cooler, smoother, simpler blogging

Ladda gärna ner den senaste versionen av WordPress och berätta vad du tycker genom en kommentar nedan.


Placering av länklistor i källkoden

tisdag den 9 juni 2009 tre kommentarer

För några veckor sedan genomförde vi sista tillfället av WP Girls (för den här gången). Till vår glädje ställde Nikke Lindqvist upp med föreläsning om sökmotoroptimering. Under Nikkes väldigt grundläggande genomgång underströk han bland annat vikten av att placera innehållet på en webbplatssida långt upp i källkoden (XHTML).

Om en användare med funktionshinder, begränsad skärmstorlek eller avsaknad av pekdon besöker en webbplats med en mängd navigeringsval (länkar) kan det ofta uppstå frustration. Detta då användaren måste ägna många klick, för att ta sig till webbsidans egentliga innehåll.

Med detta i åtanke kan vi enkelt underlätta för alla som använder din webbplats. Vårt mål är att placera länkar till undersidor (undernavigering) och långa listor med länkar (länklistor) efter webbplatssidans egentliga innehåll, i källkoden.

Men vår undernavigering ska ju ligga till vänster!

Med hjälp av CSS (Cascading Style Sheets) kan du enkelt positionera olika element på en webbplats precis där du önskar, oavsett var de är utskrivna i källkoden.

Ska jag börja rota i koden nu?

Om din undernavigering består av max länkar kan du vara lugn, varför inte hämta en god kopp kaffe och känna dig nöjd? Men om du däremot har fler än fem länkar i din undernavigering eller länklista bör du se till att dessa är placerade under huvudinnehållet (i koden). När du ändå är inne i källkoden och rotar kan du rätta till dina rubriknivåer.

Vad tycker du gör webben krånglig att navigera?


Min blogg fyller 1 år

m�ndag den 11 maj 2009 22 kommentarer

Idag är det ett år sedan jag startade min blogg om webbutveckling med ett inlägg om Google CSE med PHP. Jag vill bara tacka alla läsare och skarpa kommentatorer med lite siffror från mitt första år i bloggosfären:

  • 29 734 sidvisningar
  • 17 583 besök
  • 13 834 helt unika besökare
  • 61 blogginlägg
  • 341 kommentarer

Skriv gärna en rad om vad du tycker varit bra, saknat eller vill se mer av i bloggen.


WordPress Girls är igång

s�ndag den 26 april 2009 fyra kommentarer

Lördag den 25 april var första tillfället av WordPress Girls i Telenors lokaler vid Slussen i Stockholm.

WordPress Girls April 2009

Dagen började med en presentationsrunda av deltagarna, WordPress samt lite tekniskt strul (vilket löste sig genom att installera WordPress på Binero via en webbaserad FTP-klient). Senare räddade Johanna dagen då hon jagat reda på 3G-puckar från Telenor till hela gänget.

Alla de tolv deltagande tjejerna kom snabbt igång med installation av nya teman och plugins för WordPress trots mycket varierande bakgrund och expertis. Min, Andreas och Andreas uppgift var att leda workshopen där vi såväl i grupp som enskilt gick igenom frågor som uppkom.

Stort tack till alla deltagare, Carro, Therese och Johanna för ett grymt arrangemang. Vi ses nästa vecka!


WordPress för nördiga tjejer

onsdag den 8 april 2009 en kommentar

Strax före Arctic Evening i Stockholm träffade jag Théreèse och Carina från Geek Girl Meetup (GGM). Efter första GGM, där de hade ett seminarium om WordPress, visade det sig att många av tjejerna vill lära sig mer. De sökte någon som ville hjälpa till med expertis och jag hörde mig själv säga:

Jag och Andreas ställer upp!

WordPress-days

Geek Girl Meetup

Under tre lördagar kommer Andreas Karlsson, Andreas Karman och jag utbilda tjejer i att bygga webbplatser med WordPress. Första tillfället är den 25 april, någonstans i Stockholm.

Är du tjej som vill lära dig massor om WordPress? Anmäl dig direkt!

Läs vad Andreas² skriver inför WordPress-days