Fixa dina rubriknivåer

torsdag den 5 februari 2009 sju kommentarer

Förutom att separera innehåll är det viktigt att använda olika rubriknivåer, på rätt sätt. Rubrikelementen i HTML är H1, H2, H3 etc. t.o.m. H6. Används dessa på rätt sätt får du såväl sökmotorerna som användarna på din webbplats, i dubbel bemärkelse.

Fixa dina rubriknivåer

H1 - Beskrivning av innehållet, inte logotypen

Huvudrubriken (H1) är den viktigaste rubriken på den enskilda sidan och bör användas för att kortfattat beskriva sidans innehåll. Många använder istället H1-elementet i sidhuvudet som en logotyp, vilket ofta medför att alla sidor har samma information inom H1-elementet.

A heading element briefly describes the topic of the

section it introduces.

Jag anser att H1 ska spegla sidans innehåll men tycker du att den bör användas som logotyp eller sidhuvud ska du ge ditt stöd här.

Använd bara H1 en gång per sida

För att behålla relevansen hos den viktigaste rubriken krävs också att den bara används en gång per sida. Om du har flera rubriker som är lika viktiga på en och samma sida; använd en lägre rubruknivå.

Det viktigaste innehållet först

För att skapa en god överblick bör rubriknivåerna användas i fallande ordning, med den viktigaste (H1) först. Försök också undvika att hoppa över rubriknivåer då detta kan förvirra dina användare.

Relevansoptimering

Du kan styra besökare (sökmotorer & användare) till den mest relevanta sidan inom din webbplats med länkar, men även med olika rubriknivåer.

När jag listar flera inlägg här på min blogg, länkar jag inläggsrubriken inom ett H2-element. Väl inne på inläggets egna sida (där kommentarerna visas) använder jag istället H1 för rubriken, för att ge den sidan mer relevans.

Det kan vara en god idé att även tillämpa detta tänk på underrubriker (H2, H3 etc.). Exempelvis använda H3 som underrubrik när flera blogginlägg visas, och H2 när bara ett enskilt inlägg visas.

Detta var andra delen i inläggsserien om fix för din webbplats. Missade du första inlägget om hur du fixar dina webbadresser?


Jag hoppas du gillade inlägget!

Facebook Delicious RSS Du kan prenumerera på alla inlägg via RSS, e-post eller genom att följa mig på Bloggy.


Kommentarer

Gravatar

Stefan sa..

fredag den 6 februari 2009

En bra sammanfattning av header-taggarna och du får därför en push från mig.

Själv så använde jag H1 på sajtens titel ett bra tag och ren vana och det är inte förrän någon månad sedan jag gick över till att använda H1 på den specifika sidans titel.

Ett "misstag" som väldigt många gör är att använda sig av h2 och h3 till rubrikerna ute i sidpanelen. Vill du ranka bra på ett specifikt sökord så bör du inte sätta h2 på 'meny', 'kommentarer' och 'reklam'.

Gravatar

söddiz sa..

fredag den 6 februari 2009

push från de södd!
keep up the good work

Gravatar

1 apa sa..

l�rdag den 7 februari 2009

Nice guide. Detta ska jag tillämpa!

Gravatar

Lars Karlsson sa..

fredag den 27 februari 2009

Det här ämnet är en evig stötesten, i alla fall i min organisation. Det vi funderar på just nu är, vad skall vi göra med alla sidors H1or? Idag är de huvudrubrik på själva sidan, men hur skall vi göra i nästa version av webben som vi jobbar med (lansering i höst hoppas vi).

Skall vi "slösa" en H1 på organisationsnamnet som är samma på alla sidor (främst för tydligheten i mobiler) eller skall vi bara sätta STRONG på den rubriken? Det första skulle förvirra våra över 2000 webbredaktörer som kan välja mellan alla tre nivåer.

Please advise.

Gravatar

Erik Pettersson sa..

fredag den 27 februari 2009

@Lars: Jag tycker du är inne på helt rätt spår. Organisationsnamet/Logotypen bör placeras inom STRONG eller en lägre rubriknivå (H3-H6), med undantag för startsidan/förstasidan.

Gravatar

Lars Karlsson sa..

fredag den 27 februari 2009

Du skriver att:

"För att skapa en god överblick bör rubriknivåerna användas i fallande ordning, med den viktigaste (H1) först. Försök också undvika att hoppa över rubriknivåer då detta kan förvirra dina användare."

Jag tycker spontant att i såfall är strong-elementet bättre.

Gravatar

peter sa..

fredag den 30 oktober 2009

Nyttig läsning,
Men vilket verktyg skall man använda på blogger om man inte orkar eller vet att hitta bland hieroglyferna...

mvh/Peter


RSS Lämna en kommentar du också!

Namn: *

E-postadress: (alternativ för att visa din Gravatar)

Webbplats: (självklart får du en länk utan nofollow)

Kommentar: * (ej HTML)