Gmail offline med Google Gears

m�ndag den 2 februari 2009 en kommentar

När Google introducerade Gears i maj 2007 öppnades möjligheten att på riktigt göra webbapplikationer tillgängliga offline, direkt i webbläsaren. Sedan dess har vi sett många applikationer på webben få utökad funktionalitet med hjälp av just Google Gears. För dig som väntat på att Gmail ska få offlinestöd är väntan nu äntligen över.

Google Gmail offline med Gears

Från webbapplikation till lokal applikation

Gmail är en av Googles mest använda och älskade webbapplikationer. Tjänsten har stöd för såväl POP som IMAP för att kommunicera med lokala klienter som Thunderbird och Outlook. Genom Gears är Gmail nu även tillgängligt utan internetanslutning och synkroniserar alla dina mail med din dator, när du är uppkopplad.

När Gmail är synkroniserad med Gears på din dator kan du läsa, skicka (lagras i din utkorg) samt hantera din e-post utan internetanslutning. När du sedan ansluter till Internet igen synkroniseras Gmail helt automatiskt.

Aktivera offline-läget

Gå till Gmail och öppna Settings > Labs. Överst i listan av komponenter som är tillgängliga via Labs hittar du Gmail Offline. Om du inte ser hittar Labs behöver du byta språk till "US-eng" under General.

Vad är Google Gears?

Gears är i korthet en öppet tillägg till din webbläsare innehållandes allt som behövs för att lokalt driva en modern webbapplikation.

  • Webbserver
  • Databasserver (SQLite)
  • Workerpool som möjliggör parallella HTTP-requests

Av Googles produkter var Reader den första som fick offlinestöd med hjälp av Google Gears. Då var tillägget endast tillgängligt för användare av Firefox och IE7 men idag finns även stöd för Safari (Mac & PC).


Jag hoppas du gillade inlägget!

Facebook Delicious RSS Du kan prenumerera på alla inlägg via RSS, e-post eller genom att följa mig på Bloggy.


Kommentarer

Gravatar

Johanna Schreiber sa..

m�ndag den 2 februari 2009

Wow! Tack för tipset, Erik! Perfekt när man åker tåg, bil eller buss och inte har möjlighet att ansluta till internet, ju!


RSS Lämna en kommentar du också!

Namn: *

E-postadress: (alternativ för att visa din Gravatar)

Webbplats: (självklart får du en länk utan nofollow)

Kommentar: * (ej HTML)