Huvudfunktioner i loginsystem

torsdag den 11 september 2008 tre kommentarer

Webbplatser har ofta någon funktion där användare loggar in för att visa skyddat innehåll eller ta del av unika funktioner. Ibland kan en enkel handling som att logga in vara en riktig plåga för användare. Om du behöver skapa ett loginsystem, missa inte följande huvudegenskaper för att göra det användarvänligt (useable) och handlingsbart (actable).

System med inloggnig

1. "Kom ihåg mig!"

Tvinga inte användaren att skriva in användarnamn varje gång denne besöker din webbplats. Tillhandahåll en enkel funktion som kommer ihåg det på användarens dator (med cookies/kakor).

2. Tydlig länk eller ruta för inloggning

Placera länken eller formuläret för att logga in väl synligt och tydligt markerad. Användare ska inte behöva göra en sökning för att hitta texten "Logga in".

3. Intelligent felhantering

Om användare försöker nå en sida på din webbplats som kräver inloggning ska denne ledas direkt till ett formulär för att logga in. När användaren väl är inloggad ska denne skickas direkt till den sidan först försökte nås.

4. Funktion för "Glömt lösenord?"

Även om webbplatsen kommer ihåg användarnamn (#1) kan användare glömma bort sina lösenord. Gör det enkelt för dina användare att återställa lösenord eller bli påmind sitt lösenord.

5. Kompatibilitet för användare utan JavaScript

Många användare med mig älskar snabba loginformulär som laddas med Ajax. Men de ska självklart även kunna logga in även utan att ha JavaScript aktiverat.

Saknar ditt loginsystem någon av dessa funktioner? Om så är fallet riskerar du att förlora användare. Dela gärna med dig av vad som irriterar just dig med loginfunktioner på olika webbplatser.

Vilka funktioner tycker du är viktiga i loginsystem?


Jag hoppas du gillade inlägget!

Facebook Delicious RSS Du kan prenumerera på alla inlägg via RSS, e-post eller genom att följa mig på Bloggy.


Kommentarer

Gravatar

Aron sa..

fredag den 12 september 2008

Det mest irriterande av allt (nu är det i och för sig inte så vanligt längre, men) är när man glömt att fylla i en uppgift(vid ny-registrering) och måste börja om med att fylla i allt på nytt).


Annars - snygg guide, tror du fick med det mesta.

Gravatar

Mattias sa..

fredag den 12 september 2008

Bra, har själv funderat på att skriva lite om inloggnings-system och användarnamn

Gravatar

Antonio Riveras sa..

l�rdag den 13 september 2008

Ajax inloggningar och formulär är det bästa som hänt modern webbdesign. Men det är klart, ha alltid en reservation för de som inte har JavaScript aktiverat =)


RSS Lämna en kommentar du också!

Namn: *

E-postadress: (alternativ för att visa din Gravatar)

Webbplats: (självklart får du en länk utan nofollow)

Kommentar: * (ej HTML)