Webbutvecklingen 2008

tisdag den 6 januari 2009 tre kommentarer

Webbåret 2008 har för mig varit lite av microbloggarnas år med Jaiku i spetsen. På utvecklarsidan har AJAX-tekniken tagit fart och anses nu som en självklarhet för varje webbapplikation. Här listar jag de för mig viktigaste webbhändelserna under 2008.

Google Chrome

Utvecklingen av Google Chrome

Utan större förvarning släppte Google under hösten Chrome, baserat på WebKit och deras nya JavaScript-motor V8. Och i december var det snabbt dags för en skarp version. Trots bristande funktionalitet i utgångsversionen har många tagit webbläsaren till sina hjärtan och använder den flitigt. Nu propagerar även Google om Chrome för IE6-användare genom tjänster som Gmail, YouTube, etc.

Internet Explorer 8 Beta

En efterlängtad webbläsare från Microsoft som äntligen förstått vad användarna (men främst utvecklarna) vill ha; standarder, och inget hittepå. Omvärlden har nu fått tillgång till beta-versionen, men om jag känner MS rätt kommer det dröja innan vi får se en skarp version.

WordPress 2.7

Världens mest populära bloggplattform börjar ta mark även i CMS-kretsar. WordPress släppte nyligen 2.7 (Coltrane) som tog ett stort steg på den administrativa sidan. Utvecklar du inte för WordPress idag är det ett hett tips för att säkra din ställning i branschen.

Jag har missat massor! Vilken tycker du var den viktigaste händelsen för webbens utveckling under 2008?


Jag hoppas du gillade inlägget!

Facebook Delicious RSS Du kan prenumerera på alla inlägg via RSS, e-post eller genom att följa mig på Bloggy.


Kommentarer

Gravatar

Niklas sa..

tisdag den 6 januari 2009

Att Windows 7 betan läkte ut? :)

För min egen webbutveckling var det dock att lära sig allt om CSS, Wordpress och att skaffa blogg.

Fast om man kollar mer internationellt var väl ändå 2008 bloggens år, då väldigt många skaffade sig en blogg!

Gravatar

Stefan sa..

tisdag den 6 januari 2009

2008 var ett viktigt år för mig personligen då det var året jag valde att försöka tjäna pengar genom internet. Tidigare har jag drivet ett par forum och småsajter, men inget seriöst.

Ser vi på vad som har kommit ut så har mikrobloggning blivit väldigt stort i år. Angående bloggar så tror jag att vi är på väg att se en vändning i det snart då allt fler har testat på det och börjar tröttna eftersom det är väldigt svårt att få läsare för en femtonårig tjej.

Att Google lanserade möjligheten att rösta på sökresultat måste också ses som väldigt stort. Även om man inte har valt att "använda informationen" enligt dem själva så kommer vi få se mer av detta.

Finanskrisen har väl egentligen inte påverkat internet ännu och det ska bli intressant att se vad som händer under 2009.

Gravatar

Erik Pettersson sa..

tisdag den 27 januari 2009

@Stefan: Jag håller helt med dig där, microbloggen har fått ett bra uppsving i media här i Sverige med Bloggy i spetsen. Anpassning av utseendet på bloggar får mindre utrymme och innehållet samt det sociala kliver fram i rampljuset.


RSS Lämna en kommentar du också!

Namn: *

E-postadress: (alternativ för att visa din Gravatar)

Webbplats: (självklart får du en länk utan nofollow)

Kommentar: * (ej HTML)